Een 404-pagina, foutmelding 404, http 404, we kennen ze allemaal wel. Je bent lekker aan het internetsurfen en komt ineens op een pagina terecht die schijnbaar niet meer bestaat. Gepaard met een afbeelding of slogan meldt de pagina dat er iets fout is gegaan en je de pagina niet meer kan bezoeken, hartstikke irritant dus. Aan zo’n doodlopend eind heb je als bezoeker niets, daarom ga ik je uitleggen hoe je de sitebezoeker wél verder kan helpen met een 404-pagina.
Wat is een 404-pagina?
Wanneer je als sitebezoeker op een 404 pagina terecht komt, betekent dat de HTTP-errorcode die je krijgt als je de website die je probeerde te bereiken niet op de server gevonden kan worden. Simpelweg is het een foutmelding van de pagina, die ooit verwijderd of verplaatst is. Producten en pagina’s worden regelmatig vervangen of verwijderd, een 404 pagina komt daarom ook regelmatig voor. Hoewel zo’n 404 error op je beeldscherm verschijnt, moet dit helemaal geen probleem vormen. Je kan namelijk van een 404 pagina een slimme en strategische pagina maken die je bezoekers verder helpen met het verkennen van je website.
Wat zegt Google erover?
“Als u toegang heeft tot uw server, raden we u aan een aangepaste 404 pagina te maken. Een goed aangepaste 404 pagina helpt mensen de informatie te vinden die ze zoeken. Daarnaast biedt deze pagina andere nuttige inhoud waarmee gebruikers worden aangemoedigd uw site verder te verkennen.
- Vertel bezoekers duidelijk dat de pagina die ze zoeken, niet kan worden gevonden. Gebruik vriendelijke, uitnodigende taal.
- Zorg dat uw 404 pagina hetzelfde uiterlijk heeft (inclusief navigatie) als de rest van uw site.
- U kunt ook links toevoegen naar uw populairste artikelen of berichten en een link naar de startpagina van uw site.
- Misschien kunt u gebruikers de mogelijkheid bieden om een verbroken link te melden.
- Hoe mooi uw aangepaste 404 pagina ook is, u wilt waarschijnlijk niet dat deze in zoekresultaten van Google verschijnt. Als u wilt voorkomen dat 404 pagina’s worden geïndexeerd door Google en andere zoekmachines, moet u ervoor zorgen dat uw webserver daadwerkelijk de HTTP-statuscode ‘404’ terugstuurt wanneer een ontbrekende pagina wordt opgevraagd.
- Gebruik de tool Adreswijziging om Google te informeren over de verplaatsing van uw site.”
Google heeft een boel nuttige suggesties over hoe een 404-pagina wel moet, maar het is nog niet concreet. Om het idee van een 404-pagina te concretiseren, is het handig om te kijken naar de oorzaak van zo’n pagina. De meest voorkomende reden waarom je bezoekers op een 404-pagina komen is een typefout of een gebroken link. Een slimme 404-pagina is dan een must, je kan namelijk je bezoekers sturen naar de plekken die jij hun voorschoteld.
Hoe een goede 404-pagina niet moet
Noem de 404-pagina geen 404-pagina. Het is belangrijk dat je bezoekers verder helpt als er iets mis is. Zodra je in koeienletters verteld dat de pagina niet bestaat, zullen de bezoekers van je website de eerst mogelijke uitweg nemen, ofwel de website verlaten. Een voorbeeld hiervan is Vodafone. Hartstikke leuk, maar het helpt de bezoeker niet verder.
Zoekfunctie helpt de bezoeker op weg
Door het tonen van een zoekfunctie, kunnen je bezoekers makkelijker de weg terugvinden naar wat ze echt zochten. Het lijkt misschien een beetje dubbelop, aangezien de zoekfunctie al vaak de menubalk te vinden is, maar het helpt je bezoekers alleen maar meer. Door simpelweg een zoekveld aan je 404-pagina toe te voegen, zal 38% van de bezoekers nog op je website blijven.
Linkbuilding zorgt voor meer ‘dwell time’
Een 404-pagina kan je perfect inzetten voor linkbuilding, zo speelt de Telegraaf hier goed op in door de meest recente nieuwsberichten te tonen. Daarnaast kan je denken aan het verwijzen naar populaire blogberichten of meest bezochte pagina’s. Je kan deze pagina vinden door even in je Google Analytics account te kijken. Door het gebruiken van linkbuilding, zorg je ervoor dat je bezoekers een langere ‘dwell time’ hebben, bezoekers spenderen dan een langere tijd op je website. Zodra Google merkt dat je een hogere dwell time hebt, kan dit helpen met het hoger scoren in de zoekresultaten. Goed voor je SEO dus!
Mailadressen verzamelen voor je nieuwsbrief
E-mailadressen verzamelen is essentieel bij een goede website. Een manier om nog meer inschrijvingen voor je nieuwsbrief te krijgen is door een opt-in formulier achter je laten op je 404-pagina. Zo’n opt-in formulier is een handige tool om je bezoekers eenvoudig hun e-mailadres achter te laten en om zo jouw nieuwsbrief te ontvangen.