Stel je loopt een kledingwinkel binnen. Het rustig rondkijken wordt onmiddellijk onderbroken door de verkoopster die vraagt: “Kan ik je helpen?”
Irritant.
Een pop-up werkt zo’n beetje hetzelfde. Voor de lezer is het een irritante onderbreking, maar voor de ondernemer is het een must.
Waarom zijn pop-ups zo irritant?
Een pop-up hoeft natuurlijk niet irritant te zijn! Een effectieve pop-up hangt helemaal af van hoe deze verschijnt en hoe gemakkelijk je deze weer weg kan klikken. We maken daarom onderscheid tussen:
De pop-up als een digitale straatverkoper
Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat veel sitebezoekers vormen van Banner Ads, advertenties die afgewezen worden door een gebruikersactie, een negatieve gebruikerservaring uitstralen. Zo’n pop-up is er precies op het verkeerde moment en om het vervolgens weg te klikken, moet je veel moeite doen.
De pop-up als een nieuwe minnaar
Een goede pop-up is al een nieuwe minnaar, het nodigt uit om verder te klikken en je stoort je er al helemaal niet aan. De pop-up mag wel in het oog springen, maar moet niet direct de hele pagina overnemen.
Hoe zorg je voor een goede pop-up?
Een pop-up werkt zodra het geen weerstand oproept en wanneer de content van de pop-up in overeenstemming is met het doel dat de sitebezoeker heeft (Edwards, Li & Lee, 2002). Deze weerstand wordt ook wel reactance genoemd. Reactance ontstaat wanneer de bezoeker een gevoel krijgt dat zijn of haar keuzevrijheid wordt afgenomen. Mensen gaan hierdoor gedrag vertonen dat juist die keuzevrijheid beschermd. Het tegenovergestelde gedrag wordt dan in werking gezet, wat resulteert in het sluiten van de pop-up.
Ook de informatie binnen de pop-up is belangrijk. Onderzoek laat zien dat wanneer de pop-up waardevolle informatie bevat, ze minder irritatie en vermijdingsgedrag tot gevolg hebben (Pasadeos, 1990). Een pop-up is er namelijk ook om een bezoeker te helpen en te sturen. Kijk daarom altijd of de inhoud van de pop-up overeenkomt met het doel van de site-bezoeker.
Referenties
- Edwards, Steven M., Li, Hairong & Lee, Joo-Huyn (2002). Forced exposure and psychological reactance: Antecedents and consequences of the perceived intrusiveness of pop-up ads. Journal of Advertising, 31 (3) (2002), pp. 83–95
- Pasadeos, Yorgo (1990), “Perceived Informativeness of and Irritation with Local Advertising,” Journalism Quarterly, 67 (1), 35-39.