• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Blue Cloud Company

Blue Cloud Company

Uniek maatwerk om jouw online zichtbaarheid te vergroten

  • Home
  • Diensten
    • Support & Onderhoud
    • Websites & Ontwikkeling
    • Content Creatie
    • Social Media
    • Event Promotie
  • Show Search
Hide Search

Blog

3 Uitwegen van je saaie 404-pagina

Julia -

Een 404-pagina, foutmelding 404, http 404, we kennen ze allemaal wel. Je bent lekker aan het internetsurfen en komt ineens op een pagina terecht die schijnbaar niet meer bestaat. Gepaard met een afbeelding of slogan meldt de pagina dat er iets fout is gegaan en je de pagina niet meer kan bezoeken, hartstikke irritant dus. Aan zo’n doodlopend eind heb je als bezoeker niets, daarom ga ik je uitleggen hoe je de sitebezoeker wél verder kan helpen met een 404-pagina.

Wat is een 404-pagina?

Wanneer je als sitebezoeker op een 404 pagina terecht komt, betekent dat de HTTP-errorcode die je krijgt als je de website die je probeerde te bereiken niet op de server gevonden kan worden. Simpelweg is het een foutmelding van de pagina, die ooit verwijderd of verplaatst is. Producten en pagina’s worden regelmatig vervangen of verwijderd, een 404 pagina komt daarom ook regelmatig voor. Hoewel zo’n 404 error op je beeldscherm verschijnt, moet dit helemaal geen probleem vormen. Je kan namelijk van een 404 pagina een slimme en strategische pagina maken die je bezoekers verder helpen met het verkennen van je website.

Wat zegt Google erover?

“Als u toegang heeft tot uw server, raden we u aan een aangepaste 404 pagina te maken. Een goed aangepaste 404 pagina helpt mensen de informatie te vinden die ze zoeken. Daarnaast biedt deze pagina andere nuttige inhoud waarmee gebruikers worden aangemoedigd uw site verder te verkennen.

  • Vertel bezoekers duidelijk dat de pagina die ze zoeken, niet kan worden gevonden. Gebruik vriendelijke, uitnodigende taal.
  • Zorg dat uw 404 pagina hetzelfde uiterlijk heeft (inclusief navigatie) als de rest van uw site.
  • U kunt ook links toevoegen naar uw populairste artikelen of berichten en een link naar de startpagina van uw site.
  • Misschien kunt u gebruikers de mogelijkheid bieden om een verbroken link te melden.
  • Hoe mooi uw aangepaste 404 pagina ook is, u wilt waarschijnlijk niet dat deze in zoekresultaten van Google verschijnt. Als u wilt voorkomen dat 404 pagina’s worden geïndexeerd door Google en andere zoekmachines, moet u ervoor zorgen dat uw webserver daadwerkelijk de HTTP-statuscode ‘404’ terugstuurt wanneer een ontbrekende pagina wordt opgevraagd.
  • Gebruik de tool Adreswijziging om Google te informeren over de verplaatsing van uw site.”

Google heeft een boel nuttige suggesties over hoe een 404-pagina wel moet, maar het is nog niet concreet. Om het idee van een 404-pagina te concretiseren, is het handig om te kijken naar de oorzaak van zo’n pagina. De meest voorkomende reden waarom je bezoekers op een 404-pagina komen is een typefout of een gebroken link. Een slimme 404-pagina is dan een must, je kan namelijk je bezoekers sturen naar de plekken die jij hun voorschoteld.

Hoe een goede 404-pagina niet moet

Noem de 404-pagina geen 404-pagina. Het is belangrijk dat je bezoekers verder helpt als er iets mis is. Zodra je in koeienletters verteld dat de pagina niet bestaat, zullen de bezoekers van je website de eerst mogelijke uitweg nemen, ofwel de website verlaten. Een voorbeeld hiervan is Vodafone. Hartstikke leuk, maar het helpt de bezoeker niet verder.

Zoekfunctie helpt de bezoeker op weg

Door het tonen van een zoekfunctie, kunnen je bezoekers makkelijker de weg terugvinden naar wat ze echt zochten. Het lijkt misschien een beetje dubbelop, aangezien de zoekfunctie al vaak de menubalk te vinden is, maar het helpt je bezoekers alleen maar meer. Door simpelweg een zoekveld aan je 404-pagina toe te voegen, zal 38% van de bezoekers nog op je website blijven. 

Linkbuilding zorgt voor meer ‘dwell time’

Een 404-pagina kan je perfect inzetten voor linkbuilding, zo speelt de Telegraaf hier goed op in door de meest recente nieuwsberichten te tonen. Daarnaast kan je denken aan het verwijzen naar populaire blogberichten of meest bezochte pagina’s. Je kan deze pagina vinden door even in je Google Analytics account te kijken. Door het gebruiken van linkbuilding, zorg je ervoor dat je bezoekers een langere ‘dwell time’ hebben, bezoekers spenderen dan een langere tijd op je website. Zodra Google merkt dat je een hogere dwell time hebt, kan dit helpen met het hoger scoren in de zoekresultaten. Goed voor je SEO dus!

Mailadressen verzamelen voor je nieuwsbrief

E-mailadressen verzamelen is essentieel bij een goede website. Een manier om nog meer inschrijvingen voor je nieuwsbrief te krijgen is door een opt-in formulier achter je laten op je 404-pagina. Zo’n opt-in formulier is een handige tool om je bezoekers eenvoudig hun e-mailadres achter te laten en om zo jouw nieuwsbrief te ontvangen.

De risico’s van een simpel wachtwoord

Julia -

Waarom wachtwoorden als Winter2017 binnen 15 seconden gehackt kunnen worden. De naam van je dochter, je favoriete vakantieplaats of de naam van je konijn die je vroeger had. Het zijn allemaal wachtwoorden die voor de hand liggen, lekker makkelijk dus. Maar net zo goed als jij ze kan onthouden, kunnen hackers deze razendsnel achterhalen en ontcijferen. Daarom geeft Blue Cloud Company jou een aantal tips om die hackers buiten de deur te houden.

Verander je wachtwoord regelmatig

Er is veel onderzoek gedaan naar het regelmatig veranderen van je wachtwoorden. Het lijkt misschien een hele klus, maar uit deze onderzoeken blijkt wel dat door het wijzigen van je wachtwoorden je online veiligheid vergroot. Een handig geheugensteuntje: Ieder jaar is het op de vierentwintigste van november ‘Verander je Wachtwoord-dag’! 

Een sterk wachtwoord bestaat uit zinnen

Met een simpele wachtwoord-generator heb je snel en gemakkelijk een nieuw wachtwoord voor je site. Zo’n generator zit vaak al ingebouwd bij een wachtwoordkluis, waar we je straks meer over vertellen. Een complex wachtwoord bestaat namelijk uit vier woorden, die niets met elkaar te maken hebben. Zo’n woordenreeks bestaat uit ongeveer 30 karakters. Door de combinatie van woorden en de complexiteit hiervan, zorg je ervoor dat het wachtwoord niet snel geraden kan worden.

Met een wachtwoordkluis hou jij je wachtwoorden pas echt goed geheim

Heb je ooit nagedacht over het aantal (unieke) wachtwoorden u her en der heeft? Uit een onderzoek van Lastpass, een wachtwoordbeheerder, komt naar voren dat men ongeveer 191 verschillende wachtwoorden heeft. Om al deze wachtwoorden te onthouden, adviseren wij om gebruik maken van een zogeheten passwordmanager. In zo’n wachtwoordkluis kun je gemakkelijk en veilig je wachtwoorden genereren, opslaan en laten invullen wanneer je het nodig hebt. Hierbij is het wel verstandig om bij het inloggen op je Mac of Windows geen passwordmanager te gebruiken. Zorg daarom voor dat in ieder geval je wachtwoordkluis ook beveiligd is met een complex wachtwoord.


Hopelijk ben je nu bewust van alle do’s en don’ts op het gebied van wachtwoorden. Dit is namelijk waarom je écht sterkere wachtwoorden moet gebruiken! Omdat er per dag ruim 360,000 wachtwoorden worden gestolen. Met deze drie tips van Blue Cloud Company kan je dit gemakkelijk voorkomen.

Irritant of niet: de pop-up

Julia -

Stel je loopt een kledingwinkel binnen. Het rustig rondkijken wordt onmiddellijk onderbroken door de verkoopster die vraagt: “Kan ik je helpen?”

Irritant.

Een pop-up werkt zo’n beetje hetzelfde. Voor de lezer is het een irritante onderbreking, maar voor de ondernemer is het een must.

Waarom zijn pop-ups zo irritant? 

Een pop-up hoeft natuurlijk niet irritant te zijn! Een effectieve pop-up hangt helemaal af van hoe deze verschijnt en hoe gemakkelijk je deze weer weg kan klikken. We maken daarom onderscheid tussen:

De pop-up als een digitale straatverkoper

Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat veel sitebezoekers vormen van Banner Ads, advertenties die afgewezen worden door een gebruikersactie, een negatieve gebruikerservaring uitstralen. Zo’n pop-up is er precies op het verkeerde moment en om het vervolgens weg te klikken, moet je veel moeite doen.

De pop-up als een nieuwe minnaar

Een goede pop-up is al een nieuwe minnaar, het nodigt uit om verder te klikken en je stoort je er al helemaal niet aan. De pop-up mag wel in het oog springen, maar moet niet direct de hele pagina overnemen.

Hoe zorg je voor een goede pop-up?

Een pop-up werkt zodra het geen weerstand oproept en wanneer de content van de pop-up in overeenstemming is met het doel dat de sitebezoeker heeft (Edwards, Li & Lee, 2002). Deze weerstand wordt ook wel reactance genoemd. Reactance ontstaat wanneer de bezoeker een gevoel krijgt dat zijn of haar keuzevrijheid wordt afgenomen. Mensen gaan hierdoor gedrag vertonen dat juist die keuzevrijheid beschermd. Het tegenovergestelde gedrag wordt dan in werking gezet, wat resulteert in het sluiten van de pop-up.  

Ook de informatie binnen de pop-up is belangrijk. Onderzoek laat zien dat wanneer de pop-up waardevolle informatie bevat, ze minder irritatie en vermijdingsgedrag tot gevolg hebben (Pasadeos, 1990). Een pop-up is er namelijk ook om een bezoeker te helpen en te sturen. Kijk daarom altijd of de inhoud van de pop-up overeenkomt met het doel van de site-bezoeker.

Referenties

  • Edwards, Steven M., Li, Hairong & Lee, Joo-Huyn (2002). Forced exposure and psychological reactance: Antecedents and consequences of the perceived intrusiveness of pop-up ads. Journal of Advertising, 31 (3) (2002), pp. 83–95
  • Pasadeos, Yorgo (1990), “Perceived Informativeness of and Irritation with Local Advertising,” Journalism Quarterly, 67 (1), 35-39.

OH JA, BLIJF VAN DE CAPSLOCK-TOETS AF

Julia -

Niets is irritanter als een nieuwsbrief openen, om vervolgens veel tekst in hoofdletters te zien staan en onnodig veel linkjes en knopjes om op te klikken. De lezer van de nieuwsbrief weet dan niet waar hij/zij moet kijken, maar ook alle belangrijke content in je nieuwsbrief gaat de lezer voorbij.

Structuur is een belangrijk element in de nieuwsbrief. Hierbij moet je denken aan een “omgekeerde piramide”, de belangrijkste informatie bovenaan en het minst relevante onderaan. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier!

Een nieuwsbrief is vooral om een relatie op te bouwen met je lezers, niet om jouw producten te verkopen. Wees daarom geen opdringerige verkoper, maar juist een expert die de nieuwsgierigheid van de lezers prikkelt. Om dit te bereiken, kun je de onderwerpregel slim inzetten. Kies daarbij één richting die je op wilt met de nieuwsbrief. Denk onder andere aan de toon, met allemaal HOOFDLETTERS neig je al snel naar die irritante verkoper die ik net heb besproken. 

Naast de structuur en toon, is kennis ook een key naar een goede nieuwsbrief. Een nieuwsbrief is geen verkoopkanaal. Door het delen van je kennis wordt je een soort bekende van je lezers, waardoor zij juist aan jou denken als ze wél een product of dienst willen aanschaffen. Ben je bijvoorbeeld een schrijver en wil je door middel van nieuwsbrieven je boek verkopen? Denk dan bij de inhoud van je nieuwsbrief aan onderwerpen als columns en verhalen over hoe je boek tot stand is gekomen. Schrijf dus wat de lezer wil weten, niet wat je zelf wilt vertellen.

Get in touch

  • E-mail

Copyright © 2025 · Blue Cloud Company | Algemene Voorwaarden | Privacy verklaring | Cookies